Blockquote

úterý 16. prosince 2014

Domácí bezlepkový chléb - aneb upeč si svůj chleba


Dlouho jsem si pekl chleba z celozrnné špaldové mouky.

Pečivo jsem sice vysadil kvůli lepku, ale dát si občas chleba z bezlepkové mouky není vůbec špatný nápad.

Recept je stejný i pro klasickou mouku.

Nejdřiv si zaděláme na kvásek. Do misky vymačkáme půlku kostku droždí, 4 polévkové lžíce vlažného rostlinného mléka a 2 čajové lžíce cukru (může být místo mléka pivo) a promícháme.
Kdo má sušený kvásek, tak mu tahle procedura odpadá, přidává se rovnou do mouky.



Kvásek přikryjeme utěrkou a necháme pracovat cca 10 minut.


Zaděláme si těsto na chleba. Na 1 chleba použijeme 500 gramů bezlepkové směsi, kterou smícháme se špetkou soli, kmínu, tymiánu . 

Potom do mouky přidáme odpočinutý kvásek (nebo sušený), promícháme, přilíváme postupně vodu a hněteme těsto, dokud nebude ve tvaru koule a nebude se lepit.


Těsto necháme vykynout cca 1-2 hodiny. Poté jej dáme do rozehřáté trouby na 220 stupnů, kde jej pečeme 5 minut, potom snížíme teplotu na 180 stupnů a pečeme dalších 40 minut.

Chleba vyndáme z trouby, necháme ho vychladit a můžeme se do něj pustit.






Žádné komentáře:

Okomentovat