Blog zabývající se vším, co souvisí se zdravou výživou a zdravým životním stylem. Veganské, raw, bezlepkové recepty. Blog related to healthy food and healthy lifestyle. Vegan, raw, gluten-free recipes.
úterý 9. února 2016
Žampionová omáčka se sojovým masem a rýží / Mushroom sauce with soy meat and rice
V zimě je u nás doma sezóna omáček. Vařím je hlavně pro manželku, která je omáčková :).
Jídlo je vhodné pro vegetariány, vegany, celiaky.
Nutriční hodnota (100 g): 452 kJ - bílkoviny 8 g, sacharidy 14 g, tuky 2 g
Ingredience (cca 4 porce):
- rýže (500 g)
- sojové kostky (200 g)
- žampiony (250 g)
- mletá paprika sladká (2 polévkové lžíce)
- kmín (2 čajové lžíce)
- libeček (2 čajové lžíce)
- zeleninový vývar (2 litry)
- tamari (4 polévkové lžíce)
- cibule (2 ks)
- česnek (3 stroužky)
- sůl
- pepř
- bobkový list (4 ks)
- nové koření (3 ks)
- slunečnicový olej
Postup:
Nejdřív si uvaříme rýži podle návodu (cca 15 minut, nejedná se o natural rýži).
Mezitím si nakrájíme cibuli, česnek a orestujeme na oleji (cca 3 minuty). Přidáme bobkový list, nové koření, nakrájené žampiony, které osolíme, opepříme a restujeme další cca 3 minuty.
Přidáme půl litru vývaru, polévkovou lžíci papriky, tamari a čajovou lžíci kmínu a libečku a vaříme cca 15 minut. Až se vývar vypaří do poloviny, opakujeme předchozí postup.
Omáčku nezahušťujeme.
Sojové kostky propláchneme vařící vodou a vaříme cca 15 minut ve zbytku vývaru, do kterého přidáme sůl a 2 polévkové lžíce tamari.
Poté vývar slijeme, vymačkáme z kostek přebytečnou vodu, kostky nakrájíme na menší kousky a restujeme cca 3 minuty. Dochutíme solí a pepřem.
Dobrou chuť :)
During winter there is season of meals with sauces at home. I cook them especially for my wife, as she is sauce lover :).
Meal is suitable for vegetarians, vegans, celiacs.
Nutrition (100 g): 452 kJ - protein 8 g, carbohydrate 14 g, fat 2 g
Ingredients (cca 4 portions):
- rice (500 g)
- soy cubes (200 g)
- mushrooms (250 g)
- paprika (2 tbsp)
- cumin (2 tsp)
- lovage (2 tsp)
- veggie broth (2 l)
- tamari (4 tbsp)
- onion (2 pcs)
- garlic (3 cloves)
- salt
- pepper
- bay leaf (4 pcs)
- allspice (3 pcs)
- sunflower oil
Process:
First cook the rice accordingly.
During that time chop onion, garlic and sear on oil (cca 3 minutes). Add bay leaf, allspice, sliced mushrooms, season with salt, pepper and sear another 3 minutes.
Pour in half liter of broth, tbsp of paprika, tamari and tsp of cumin and lovage and boil cca 15 minutes. When the liquid remains in half, repeat previous procedure again. Dont thicken the sauce.
Water soy cubes with hot water and boil in rest of broth for cca 15 minutes. Add salt and 2 tbsp of tamari.
Pour off the broth, squeeze out the liquid from cubes, slice them to small pieces and sear for cca 3 minutes. Season them with salt and pepper.
Bon appetite :)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat